Skip to the main content

Competitie-/Wedstrijdreglement

 

Bridgeclub Rookvrij Prinsenbeek

 

Competitie-/Wedstrijdreglement

Inleidende bepaling

Dit reglement is door de Algemene Ledenvergadering van de Bridgeclub “Rookvrij Prinsenbeek” vastgesteld ten behoeve van enerzijds een goed verloop van de wedstrijden en competities en anderzijds ter vastlegging van de in acht te nemen regels met betrekking tot het bridgespel.

 

Begripsbepalingen

In dit reglement wordt verstaan onder:

Vereniging                            : Bridgeclub “Rookvrij Prinsenbeek”

Bestuur                                 : het bestuur van de vereniging

Wedstrijdleider (WL)           : de wedstrijdleider als bedoeld in art. 80, sub a van de spelregels van de                                                                                 NBB

Statuten                                : de statuten van de vereniging

Reglement                            : het competitie-/wedstrijdreglement van de vereniging

Spelregels                             : de spelregels voor wedstrijdbridge van de NBB

Competitie                           : een reeks van wedstrijden

Wedstrijd                              : één of meerdere speelbijeenkomsten waarin gespeeld wordt om een winnaar aan te                                                            wijzen

Speelbijeenkomst                 : een speelperiode (deel van een dag) waarin meerdere series borden worden gespeeld                                                           (normaal 3 à 4 borden per serie)

Spelronde                             : een deel van een speelbijeenkomst (meestal bestaande uit 3 of 4 spellen) waarin                                                                de spelers niet van plaats verwisselen

Bord                                     : een wedstrijdbord bevattende een spel dat gedurende een speelbijeenkomst moet worden                                                      gespeeld

Trek                                      : elke slag boven de zes die de leider maakt

Algemene bepalingen

Artikel 1

Alle door de vereniging georganiseerde wedstrijden worden geleid door of namens het bestuur.

Artikel 2

Het bestuur organiseert ten behoeve van de leden jaarlijks competities. Soort, aantal en tijdsduur worden door het bestuur vastgesteld en tijdig voor de aanvang ervan ter kennis van de leden gebracht.

Artikel 3
Op de in dit reglement omschreven competities en/of wedstrijden zijn, voor zover daarvan bij dit reglement of anderszins niet is afgeweken, van toepassing de “SPELREGELS VOOR WEDSTRIJD-BRIDGE VAN DE NEDERLANDSE BRIDGE BOND”, zoals deze thans luiden of nog zullen luiden.

Artikel 4

De parencompetitie wordt gespeeld in groepen (lijnen). Het aantal groepen en spelers per groep worden door het bestuur vastgesteld.

Bij het begin van een nieuwe parencompetitie worden de deelnemende spelers in bepaalde groepen ingedeeld, zulks mede op basis van de in artikel 22 van dit reglement omschreven normen.

Het wedstrijdverloop

Artikel 5

De deelnemers aan een speelbijeenkomst dienen aan tafel plaats te nemen volgens de aanwijzingen van de wedstrijdleider. Ieder paar krijgt een gidsbriefje uitgereikt.

Artikel 6

Mits geen afwijkende bepalingen van kracht zijn, dienen voor  de aanvang van elke speelbijeenkomst de spellen te worden geschud, waarbij tenminste één speler van elke partij aanwezig moet zijn.

Artikel 7

Voor de aanvang van elke spelronde moeten de spelers aan de hand van het gidsbriefje zich ervan overtuigen dat zij aan de juiste tafel en in de juiste speelgroep hebben plaatsgenomen en dat de juiste borden voor die ronde op de tafel aanwezig zijn . De spelers mogen de kaarten pas uit de borden nemen nadat zij gecontroleerd hebben dat het bord in de juiste richting op tafel ligt. Gedurende het bieden en het spelen dient het bord midden op de tafel te blijven liggen.

Artikel 8

Bij het uithalen en terugsteken van de kaarten dient iedere speler de juistheid van het aantal  kaarten te controleren.

Alvorens de kaarten in te zien dient men ze met de beeldzijde naar beneden te  tellen. Iedere speler is ervoor verantwoordelijk dat hij/zij na afloop van elk spel zijn/haar dertien kaarten in het juiste vakje van het juiste bord opbergt.

Artikel 9

De Noord-speler is verantwoordelijk voor het naleven van de voorschriften betreffende het spelen van het juiste bord in de juiste windrichting en deze ziet er op toe dat de voorwaarden waaronder wordt gespeeld op de juiste wijze worden nageleefd.

Voor het begin van het spel voert de Noord-speler de benodigde gegevens in de bridge mate. Na afloop van het spel voert hij de ontbrekende gegeven in. De Oost-speler controleert de ingevoerde gegevens.

Artikel 10

Bij de aanvang van elke spelronde dienen de spelers hun tegenstanders op de hoogte te brengen van het door hen gebruikte systeem d.m.v. het ongevraagd op tafel leggen van een volledig ingevulde systeemkaart.

Er mogen tijdens het bieden en spelen geen reglementen, aantekeningen e.d. worden geraadpleegd tenzij door het bestuur anders wordt beslist. Wel mag de door de tegenstanders verstrekte systeemkaart worden geraadpleegd.

Artikel 11

Iedere speler mag elke bied- of speelwijze toepassen (met inbegrip van een opzettelijk misleidende bieding, zoals een “psychologisch bod”, of een bied- of speelwijze die afwijkt van algemeen aanvaarde of vooraf meegedeelde conventies) zonder voorafgaande aankondiging, mits zulks niet is gebaseerd op een afspraak tussen partners. Niet zijn toegestaan de z.g. “Poolse pas” en aanverwante systemen.

Indien evenwel de wedstrijdleider beslist dat een paar  is benadeeld, door een verzuim van de tegenpartij de betekenis van een bied- of speelwijze uit te leggen, kan hij een arbitrale score toekennen.

Artikel 12

Het bieden moet geschieden met gebruikmaking van de in de biddingbox aanwezige biedkaartjes. Ingeval van een rondpas in de eerste biedronde mag niet opnieuw worden gegeven.

Zodra het bieden gesloten is en het spelen een aanvang neemt dient degene die moet uitkomen zijn uitkomstkaart met de beeldzijde naar beneden op tafel te leggen. Deze kaart mag niet worden omgedraaid voordat de partner van degene die moet uitkomen – door woord of gebaar – te kennen heeft gegeven geen vragen te hebben. Daarna kan de uitkomstkaart worden getoond. Vervolgens moet de “Dummy” – de partner van de leider – zijn kaarten voor zich op tafel uitspreiden en wordt het spelen voortgezet.

Artikel 13

Aan het eind van de competitie wordt een clubkampioen bepaald aan de hand van een plaats puntentelling volgens de tabel uit de Weko-wijzer special 1991. Bij gelijk eindigen bepaalt het hoogste gemiddelde scorepercentage genomen, over alle competitieronden, de uiteindelijke kampioen.

Wedstrijdleider (WL) en Arbitrage

Artikel 14

Het is verplicht arbitrage in te roepen bij de WL in geval van twijfel omtrent de juistheid van een bied- of speelwijze.

Artikel 15

De WL is tevens hoofdarbiter. Hij kan zich, na overleg met het bestuur, laten assisteren door voldoende door hem te benoemen assistenten, die voor hem als arbiter fungeren voor één of meer speelgroepen en/of die belast worden met het waarborgen van de goede gang van zaken in een speelgroep. Een arbiter mag niet arbitreren voor een speelgroep waarbij hij zelf betrokken is als speler.

Artikel 16

De WL blijft – ook indien hij bepaalde taken aan één of meer assistenten heeft gedelegeerd – verantwoordelijk voor de technische leiding van de in artikel 2 bedoelde competities. Hij is gebonden aan de spelregels en de in dit reglement vastgestelde (aanvullende) bepalingen.

Artikel 17

De WL is – daar waar de spelregels hem machtigen – bevoegd tot het opleggen van toepasselijke straffen. Hij kent één of meer strafpunten toe aan die partij die blijft verzuimen te voldoen aan het voorschrift ongevraagd een systeemkaart op tafel te leggen.

Artikel 18

Een paar kan protesteren om herziening te verkrijgen van een door de WL en/of één van diens assistenten genomen beslissing. Eventuele protesten moeten bij de WL worden ingediend en wel uiterlijk 15 minuten na het beëindigen van de laatste spelronde van een speelbijeenkomst.

Artikel 19

De WL dient alle tijdig ingediende protesten te aanvaarden en:

a) die delen van het protest in behandeling te nemen en daarop te beslissen die uitsluitend betrekking hebben op de spelregels;

b) alle andere protesten voor te leggen aan de hierna bedoelde protestcommissie middels indiening ervan bij de voorzitter van de vereniging of diens vertegenwoordiger.

Tegen de beslissing als bedoeld onder a) kan door de daarbij betrokken partijen wederom bij de WL protest worden aangetekend en wel binnen 15 minuten nadat de beslissing aan hen is medegedeeld; deze protesten zijn te beschouwen als onder b) van dit artikel bedoeld en dienen derhalve op overeenkomstige wijze te worden behandeld.

Artikel 20

De protestcommissie bestaat uit tenminste drie door de voorzitter van de vereniging of diens vertegenwoordiger aan te wijzen personen, die lid zijn van de vereniging en niet bij het protest zijn betrokken. De commissie wordt zo nodig aangevuld met één of meer bestuursleden van de vereniging. De WL wordt steeds gehoord.

De betrokken spelers hebben het recht gehoord te worden door de protestcommissie. De protestcommissie neemt haar beslissing volgens de richtlijnen van de spelregels en met inachtneming van hetgeen te dien aanzien in dit reglement is bepaald. De door de commissie genomen beslissing wordt zo spoedig mogelijk aan de betrokken partijen medegedeeld.

Deelname en Indeling in speelgroepen

Artikel 21

Aan de in artikel 2 van dit reglement bedoelde competities kunnen slechts leden en kandidaat-leden deelnemen. Bij verhindering kan een speler of een paar zich laten vervangen door leden en tevens door niet-leden. De voorwaarden en plichten bij vervanging zijn vermeld in artikel 24.

Artikel 22

Bij de indeling van de spelersgroepen worden met betrekking tot de parencompetitie de volgende normen aangehouden:

a) als uitgangspunt geldt de officiële eindstand van de voorgaande competitie. Bij gelijk eindigen is de totaaluitslag van de in die competitie gespeelde wedstrijden tussen de betrokken paren onderling doorslaggevend voor al dan niet promoveren of degraderen. Geeft de uitslag van de onderlinge vergelijking een gelijke stand dan beslist het lot;

b) het aantal paren dat onder normale omstandigheden promoveert c.q. degradeert, zulks volgens de door het bestuur jaarlijks vastgestelde promotie-/degradatieregeling;

c) een paar of speler dat/die de deelname aan competities:

* tenminste één competitieronde, zonder vervanging, heeft onderbroken, wordt bij hervatting een speelgroep lager ingedeeld dan de speelgroep waarin dit paar c.q. die speler het laatst eindigde:

* langer dan een jaar heeft onderbroken, wordt bij hervatting ingedeeld in de laagste speelgroep;

d) spelers die hun vorige partner hebben opgezegd en aan een nieuwe competitie gaan deelnemen:

* met een andere partner die reeds lid is van de vereniging starten in de speelgroep waarin de laagst geplaatste van beide partners zou zijn uitgekomen indien geen wisseling van partner had plaatsgevonden;

* met een andere partner die een nieuw lid is of meer dan een jaar niet aan competities heeft deelgenomen starten in de laagste speelgroep;

e) spelers die opgezegd zijn door hun vorige partner en aan een nieuwe competitie gaan deelnemen met een andere partner – ongeacht of deze een (nieuw) lid van de vereniging is of een lid dat meer dan een jaar niet aan competities heeft deelgenomen – starten in de speelgroep waarin zij het laatst eindigden;

f) voor een paar dat samen de wens te kennen heeft gegeven in een nieuwe competitie met een nieuwe partner te willen spelen geldt hetgeen bepaald is onder lid d) van dit artikel;

g) een paar bestaande uit nieuwe leden wordt in principe ingedeeld in de laagste speelgroep;

h) spelers die – door welke oorzaak dan ook – gedurende tenminste een volledige competitie met een invaller hebben moeten spelen, kunnen voor de eerst volgende competitie slechts met een vaste partner worden ingeschreven; alleen in bijzondere gevallen kan het bestuur anders beslissen;

i) indien het noodzakelijk is een speelgroep op het gewenste aantal te brengen, zal:

* in het geval er aangevuld moet worden, dat primair dienen te geschieden d.m.v. versterkte promotie uit lagere lijn; voor meerdere paren wordt de aanvulling gerealiseerd via om en om verminderde degradatie en versterkte promotie;

* in het geval er verminderd moet worden, dat primair dienen te geschieden door versterkte degradatie; voor  meerdere paren wordt de vermindering gerealiseerd via om en om verminderde promotie uit de lagere lijn en versterkte degradatie.

Voor de lagere lijn zal, indien noodzakelijk, een zelfde procedure worden gevolgd.

Artikel 23

De promotie naar en degradatie uit de verschillende speelgroepen wordt na afloop van de competitie door het bestuur vastgesteld.

Invallen en Verzuimen

Artikel 24

a) Bij verhindering een speelbijeenkomst bij te wonen is men NIET verplicht zich te laten vervangen door een invaller. Voor een goed verloop van de wedstrijden is het echter zeer wenselijk om bij verhindering een invallend(e) paar/speler te verzorgen. Indien geen invaller gevonden kan worden, kan de overblijvende, niet verhinderde, speler zich (laten) aanmelden als potentiële invaller.

b) Bij verhindering dient men zich tijdig, doch uiterlijk vóór donderdagochtend 10.00 uur af te melden bij de wedstrijdleider of  zijn vertegenwoordiger.

c) Bij verhindering gelden de volgende bepalingen:                                            Bij verhindering van één speler kan de niet verhinderde speler met een invaller aan de zitting deelnemen. De invaller wordt door het paar zelf of eventueel door de wedstrijdleider toegewezen.

Bij het ontbreken van een invaller zal ook de niet-verhinderde speler als verhinderd worden beschouwd. Bij verhindering van beide spelers van een paar kan van vervanging worden afgezien of  kan door het verhinderde paar zelf voor een vervangend paar worden gezorgd.

d) Wanneer een paar/speler verhinderd is een speelbijeenkomst bij te wonen en zich tijdig heeft afgemeld maar niet voor een invallend paar heeft kunnen zorgen  dan krijgt dit paar voor de eerste afwezigheid zijn eigen gemiddelde (E.G.) als score. Na een tweede afwezigheid het E.G. minus 5%. Na een derde afwezigheid het E.G. minus 10%. Bij een vierde afwezigheid volgt in principe degradatie.

e) Wanneer een paar/speler verhinderd  en zich heeft afgemeld en voor een invallend paar/speler heeft gezorgd, dan telt voor dit paar/speler de behaalde score.

f) Wanneer een paar/speler verhinderd is een speelbijeenkomst bij te wonen en zich niet of niet tijdig bij het bestuur of zijn vertegenwoordiger heeft afgemeld en ook geen invallend(e) paar/speler heeft gestuurd, krijgt dit paar voor de desbetreffende speelbijeenkomst een score  van 40%.

g) Wanneer een paar door de wedstrijdleider wordt verzocht in een hogere speelgroep in te vallen, krijgt dit paar de behaalde score met een minimum van het eigen gemiddelde.

h) Wanneer twee partners van verschillende paren uit dezelfde lijn verhinderd zijn een speelbijeenkomst bij te wonen, kan de wedstrijdleider de overblijvende partners verzoeken als paar  te spelen (invallers van binnen de club). De score wordt toegekend zoals voor invallers van buiten de club (zie sub artikel e).

Voor een paar samengesteld uit spelers van twee verschillende lijnen geldt dat  in de speelgroep van de hoogstgeplaatste gespeeld wordt. In een dergelijk geval krijgt de hoogstgeplaatste speler de door het samengestelde paar behaalde score. De lager geplaatste speler ontvangt de behaalde met een minimum van het eigen gemiddelde.

i) Wanneer een paar/speler om plotseling dringende redenen verhinderd is een speelbijeenkomst bij te wonen en zich niet of niet tijdig bij het bestuur of zijn vertegenwoordiger heeft kunnen afmelden en ook geen invallend(e) paar/speler heeft kunnen sturen, kan door de wedstrijdcommissie een andere dan de onder sub f) van dit artikel bedoelde beslissing worden genomen.

j) Wanneer een paar of een speler zich gedurende meer dan de helft van de speelbijeenkomsten van een wedstrijd heeft laten vervangen door een invallend(e) paar of speler worden geen andere sancties opgelegd dan hiervoor omschreven; promotiekansen blijven gehandhaafd

k) Wanneer er sprake is van langdurige afwezigheid van een partner door ziekte, die vervangen wordt door een vaste invaller, kan het vervangende paar in die periode als reglementair paar beschouwd worden en als zodanig de behaalde score ontvangen.

Voorwaarde is dat de speler van gelijke sterkte is; dit ter beoordeling van het bestuur.

l) Een paar kan zich, zonder eventuele consequenties, voor één gehele competitieronde afwezig melden. Het paar behoudt dan zijn recht op terugkeer in de lijn waar het in de nieuwe competitieronde zou gaan spelen. Voorwaarde is dat de afwezigheid tijdig (uiterlijk één week tevoren) schriftelijk bij de wedstrijdleider wordt gemeld.

De individuele leden van het betreffende paar kunnen zich op de dagen dat zij wel beschikbaar zijn als potentiële invaller aanmelden.

Artikel 25

Een voor de lopende competitie opgegeven paar behoort de competitie uit te spelen. Mocht één van de beide partners weigeren hieraan te voldoen, dan behoudt de andere partner het recht de competitie met een invaller uit te spelen. De speler die weigert met zijn ingeschreven partner de lopende competitie uit te spelen is niet gerechtigd in die competitie als invaller te spelen.

Spelen en Straffen

Artikel 26

Spelers die menen dat de tegenstanders te langzaam spelen, waardoor men in tijdnood dreigt te komen en mogelijk een spel niet, onder min of meer normale condities kan spelen, kunnen de WL waarschuwen die dan eventueel een arbitrale score kan opleggen.

Artikel 27

Indien een paar op de verkeerde plaats heeft gespeeld regelt de WL het verdere verloop van de wedstrijd op een wijze die zo goed mogelijk met de gebruikte schema’s overeenkomt.

Artikel 28

Indien aan een tafel niet alle borden binnen de door de WL aangegeven speeltijd zijn gespeeld, kan een  niet-gespeeld bord in principe niet worden nagespeeld. Het spel wordt dan als Niet Gespeeld ingevoerd.

De wedstrijdleider kan om moverende redenen anders bepalen.

Artikel 29

Bij herhaalde en evidente slordigheden kan de WL voor de volgende zaken straffen toedelen ten bedrage van 30% van de maximale score (vermindering van de behaalde score met 30% van de top van een spel):

* bij het verkeerd instoppen van de kaarten.

* na gegeven tijdsignaal (laatste spel) starten van een nieuw spel.

* bij het spelen van een spel met een onjuist aantal kaarten (anders dan 13). Iedere speler dient zijn kaarten te tellen voordat deze worden ingezien.

* verkeerde spellen spelen.

De wedstrijdleider regelt in dat geval de verdere loop van de wedstrijd.

Slotbepalingen

Artikel 30

Dit reglement kan worden aangehaald als “Competitie-/wedstrijdreglement” van “Bridgeclub Rookvrij Prinsenbeek”.

Artikel 31

Bij twijfel omtrent de strekking of betekenis van hetgeen in dit reglement is bepaald en in gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist het bestuur.

Artikel 32

Dit reglement kan slechts worden gewijzigd bij een besluit van de Algemene Vergadering en wel bij meerderheid van het aantal uitgebrachte geldige stemmen.

Het bepaalde in artikel 16 van het Huishoudelijk Reglement is, waar nodig, van overeenkomstige toepassing.

 

 

 

 

 

 

Laatste wijziging Algemene Ledenvergadering  17 oktober 2019

(Geaddendeerd door T. Visser op 16-11-2022)

Andere artikelen

Agenda 2023-2024

Agenda 20232024

14/10/2023 - Ludo Adams

Agenda 2021-2022

  Agenda 2021/2022 van BC Rookvrij Prinsenbeek (versie 30-09-2021)       ...

18/10/2021 - Ludo Adams

Uitreiking “STUUR” aan Ludo Adams

Op 8 januari 2017 kreeg, voor aanvang van de Nieuwjaarsdrive van het district West-Brabant, ons...

08/10/2020 - Theo Visser